Bloemkoolsteak met zoete aardappelfriet

Ix5af6blQfOge54lPAc5PA_thumb_3acc.jpg

Op Meatless Monday én de eerste dag van de nationale week zonder vlees deel ik eens een ander soort receptje met jullie, namelijk: friet met steak! En dan niet zoals we die in Nederland gewend zijn om te eten, maar in de vorm van zoete aardappelfriet met bloemkoolsteak.

Mijn variant op steak met friet is misschien nog wel lekkerder dan het origineel én in ieder geval gezonder!

Bloemkoolsteak met friet

Voor 2 personen

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 el Ras el Hanout kruiden
  • 1 el tahin
  • 1 tl (wal)nootolie
  • 400 gram zoete aardappel
  • 1 theelepel zonnebloemolie

Uitsteakend gebakken

Verwarm alvast de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Haal de bakplaat wel uit de oven, want hier leg je zo de bloemkoolsteak op.

Begin met het verwijderen van de groene bloemkoolbladeren en – als het een hele grote stronk is – een stukje van de stronk. Zorg er wel voor dat hij verder in tact blijft, anders vallen straks alle bloemkoolroosjes eraf. Snijd de bloemkool vervolgens in ongeveer vier dikke plakken, waarbij je in ieder geval twee plakken hebt die midden op de steel zitten. De buitenste plakken vallen waarschijnlijk uit elkaar, maar kan je goed gebruiken voor bloemkoolcouscous of in een bloemkoolsoep!

Vervolgens maak je de marinade door de eetlepel tahin, eetlepel (wal)nootolie en kruiden te mengen. Leg je bloemkoolsteaks op de bakplaat en smeer beide kanten in met de dressing.  Bak ze vervolgens in ongeveer 10 minuten per kant goudbruin.

In de tussentijd kan je beginnen met het schillen en snijden van de zoete aardappels. Ik houd zelf van wat dikkere frietjes, maar je kan ze natuurlijk zo dun maken als je zelf wil! Doe ze vervolgens voor ongeveer 20/25 minuten in de airfryer. Je kan ze ook bij de bloemkoolsteaks leggen, maar dan moet je wel goed in de gaten houden dat je ze omdraait.